Това заяви пред БНТ доц. Даниел Вачков, директор на Историческия институт

...
Това заяви пред БНТ доц. Даниел Вачков, директор на Историческия институт
Коментари Харесай

В новите учебници по история на комунизма се гледа като престъпен режим

 Това съобщи пред Българска национална телевизия доцент Даниел Вачков, директор на Историческия институт към Българска академия на науките,

" От една страна би трябвало да се даде най-малко от информация, който да е задоволителен за учениците да ги ориентира какво е бил комунизмът, само че би трябвало да схванат и същността на този режим. Детайлите няма да ги запомнят. Да, общо взето във всички учебници беше споменат законът, който разгласи комунистическият режим за незаконен ", добави той.

Доц. Вачков беше безапелационен пред Българска национална телевизия, че към този момент са минали 30 години от рухването на комунизма, т.е. задоволително време, с цел да бъде добре проучен интервалът и да има задоволително данни и информация. И изрече тезата, че към този момент учениците учат за закононарушенията на комунистическия режим. 

По думите на доцента, най-важното за един възпитаник е да може да си извади поука. Най-важното за младежите като полезност е да схванат, че не може да се преследват хора по политически аргументи, да бъдат вкарвани в лагери и убивани, акцентира Вачков. Що се отнася до Прехода, Вачков акцентира, че има още време да мине от позиция на историята, само че се приказва за проблеми като корупцията, демографската рецесия, дейностите на незаконните групировки. Доцентът обаче категорично уточни, че що се отнася до незаконните групировки още няма концентриране върху произхода на тези групировки т.е. изрично умозаключение в учебниците за това кои са родителите им.

" Греховете на комунистическия режим са добре отразени. Греховете на Прехода са загатнати ", заключи доцентът какво съставляват днешните нови учебници по история.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР